Oricare dintre noi cautam un loc de munca bine platit si care sa ne poata oferi conditii agreabile pentru a ne putea desfasura activitatea. Multe dintre activitatile comerciale si de servicii se desfasora in birouri sau sali de productie de diverse marimi, unde angajatii isi desfasoara zilnic munca pentru care sunt calificati. Succesiunea anotimpurilor se produce pe nesimtite si cand credeam ca abia am scapat de anotimpul rece, in scurt timp caldura torida e verii se abate peste noi.
Interiorul birourilor sunt in general cele mai expuse supraincalzirii si asta in mod special datorita utilizarii intensive a aparaturii electronice, de regula a computerelor si a altor echipamente de birou care degaja caldura. Aceasta caldura adaugata la atmosfera exterioara deja incinsa care loveste direct peretii exteriori reprezinta reteta perfecta pentru aducerea in stare de nefunctionare in regim optim a activitatii in interiorul unui birou.
Solutia este la indemana angajatorului si anume instalarea unui sistem de aer conditionat, care va readuce pofta de lucru a angajatilor, crescandu-se in mod direct productivitatea acestora. Este usor de inteles cum s-ar simti un programator care are termene limita de predare a unor parti din programele pe care le are de conceput, in lispa unui climat optim de lucru, mai ales fara aportul unui sistem de aer conditionat.
Abordarea problemei conditionarii aerului intr-un spatiu de birouri desi pare simpla comporta o serie de responsabilitati din partea angajatorului in ceea ce priveste capacitatea acestui sistem de aer conditionat si modul in care vor fi pozitionate unitatile interne ale aparatelor. O consultanta in aceasta problema este obligatorie sa fie facuta si primita din partea unei firme specializate in montarea aparatelor de aer conditionat.
Greselile cele mai frecvent intalnite in instalarea unui astfel de sistem sunt cele legate de folosirea unui singur aparat de capacitate mare, in speranta ca se vor evita cheltuieli suplimentare pentru achizitionarea mai multor aparate. Este o eroare grava, mai ales atunci cand spatiul de lucru cu birouri se intinde pe o suprafata tip sala de lucru. Aparatul va functiona de cele mai multe ori fara oprire, aspect care va conduce in scurt timp la uzura prematura a acestuia, la defectiuni frecvente si intreruperi in ciclul normal de functionare, implicit aparand si costuri suplimentare pentru intretinerea si repararea acestuia. Pe de alta parte spatiul nu va fi conditionat uniform, existand zone in care diferentele de temperatura masurate in grade pot fi semnsificative.
Un specialist in aparate de aer conditionat va putea sa previna printr-o consiliere profesionista aceste neajunsuri, alegand cea mai la indemana solutie de amplasare a doua sau mai multe aparate in sala cu birouri. Concomintent va exista si o discutie cu angajatii referitoare la pozitionarea unitatilor interioare, in functie de sensibilitatea acestora la aer conditionat, deoarece pot exista persoane care nu suporta curentul de aer care se poate crea prin reflexie cu peretii interiori.
Exista solutii tehnice care pot devia acesti curenti de aer, care in caz de necesitate se vor putea adopta astfel incat intregul personal sa fie multimit. Un angajator preocupat de dezvoltarea activitatii si productivitatii personalului angajat, va tine cont in mod obligatoriu de cerintele pe care le prezinta angajatii sai.
Capacitatea totala de conditionare a sistemului va fi calculata in functie de numarul mediu de persoane care isi desfasoara activitatea in acel spatiu, numarul de echipamente electronice care sunt in medie pornite in acelasi timp si desigur tipul constructiei si expunerea locatiei la radiatia calorica directa a soarelui. Sunt parametri pe care doar un specialist in aer conditionat ii poate analiza corespunzator si lua in calcul pentru o instalatie eficienta.
Tineti cont ca valoarea umana este mai presus decat valoarea materiala a echipamentelor si solutiilor tehnice pe care le putei integra in afacerea dumneavostra, iar expertiza profesionala trebuie luata in calcul intotdeauna.
aer conditionat split, aer conditionat split
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu